„De ce trebuie să afişăm harta României Mari ?
Care e problema cu acea hartă? E o hartă falsă a României, România Mare dintre cele două razboaie mondiale cuprindea şi Bucovina de nord, Cadrilaterul, Ţinutul Herţa, Ţinutul Hotinului (nordul Basarabiei, astăzi în Ucraina) şi Bugeacul (sudul Basarabiei, tot în Ucraina).
Astfel şi sloganul „Basarabia Pământ Românesc” nu îşi are rostul cand e pus langă o astfel de hartă, find reprezentată doar Republica Moldova (două treimi din teritoriul Basarabiei). Argumentul că harta reprezintă realitatea politică şi istorică actulă (existenta a două state româneşti) e lipsit de sens.
Dacă vrem să prezentăm realitatea polică a momentului, trebuie să reprezentăm harta cu graniţa între România şi Republica Moldova, pentru că asta ar însemna să vorbim de realitatea politică: să recunoaştem graniţele. Şi dacă e să vorbim de realitatea istorică, atunci trebuie să ţinem cont de graniţele României în perioada interbelică.
Sunt de acord că pe moment nici nu se pune problema ca Bugeacul sau Bucovina de nord să reintre în graniţele României şi că în primul rând trebuie realizată unirea cu Republica Moldova. Dar aceeaşi situaţie e şi în cazul ungurilor, au avut şi ei „o Ungarie mare”(de fapt o provincie autonomă a Imperiului Austro-Ungar) şi dacă ar fi să ne referim la realitatea politică actuală, atunci ne putem întreba: Sibiul, Braşovul, Hunedoara, când vor mai face parte din Ungaria? Croaţia cand va mai face parte din Ungaria? Transcarpatia cand va mai face parte din Ungaria?
Estul Austriei cand va mai face parte din Ungaria? Dar în ciuda acestui fapt ungurii folosesc tot timpul harta Ungariei mari, cuprinzând toate teritorile care au făcut parte din Ungaria între 1867 şi 1918. Nu o să vedem niciodată la unguri o hartă care să cuprindă doar teritoriul actual al Ungariei, nordul Ardealului şi sudul Slovaciei. Asta pentru că la ei Ungaria mare, deşi o idee utopică, este un simbol, un ideal. De ce să nu fie şi la noi România Mare un ideal? Iar dacă este deja, ceea ce cred, atunci avem datoria să folosim adevarata hartă a patriei noastre: harta României Mari.
Insă acum, unii pot să îmi reproşeze că dacă tot vreau o hartă mare, trebuie să folosesc o hartă care să cuprindă şi Transnistria, Maramureşul de nord, Timocul, Banatul de Vest, Partiumul, Pocuţia, zona Vidin din Bulgaria, etc, că şi acestea sunt teritorii româneşti. Da, sunt teritorii româneşti, însă nu au făcut parte niciodată din România Mare. România Mare nu a fost cel mai mare stat pe care l-am fi putut avea, însă a fost statul pe care ni l-a lăsat Dumnezeu. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne implicăm pentru românii din teritoriile care nu au făcut parte din România Mare.
Noua Dreaptă a arătat că nu este indiferentă faţă de situaţia românilor din Timoc şi Bulgaria.
Dar românul abia dacă mai învaţă la şcoală că a existat o Românie Mare, cred că cea mai mare parte a românilor habar n-au că la sud de Dunare, în Timoc, trăiesc 400.000 de români. Din câte am observat, cei mai mulţi se uită ciudat numai când văd harta României Mari.
Deci să promovam o hartă cu toate aceste teritorii ar însemna că majoritatea să ştie de ce aceste teritorii au fost puse pe hartă. Tot ce ar face o astfel de hartă ar fi să creeze confuzie şi să dea naştere la sute de întrebări.
Deocamdată este important ca fiecare român să cunoscă ce reprezintă România Mare şi să promoveze această hartă, să se mândrească cu ea şi să o afişeze peste tot.
România Mare a existat, ea este un ideal spre care tinde naţionalismul românesc. 1 Decembrie 1918 nu a fost finalul unirii românilor dar a fost punctul culminant, un reper la care să ne raportăm, deocamdată.
Trăiască România Mare!
22 April 2010. Autor: Gheorghe Haiduc-ND Cluj”
01.Carei-Satu Mare
02.Satu Mare-Câmpulung la Tisa-Baia Sprie
03.Sighet-Vişeu-Borşa
04.Cozmeni-Văşcăuţi-Câmpulung Moldovenesc
05.Cernăuţi-Suceava-Hotin
06.Chelmenţi-Lencăuţi-Săveni
07.Soroca-Bălţi
08.Rezina Târg
09.Salonta-Vărşand-Chişineu-Criş
10.Oradea-Şimleul Silvaniei
11.Zalău-Cluj
12.Bistriţa-Târgu Mureş
13.Vatra Dornei-Gheorghieni
14.Fălticeni-Piatra Neamţ
15.Iaşi-Vaslui-Bacău
16.Chişinău-Huşi
17.Chişinău-Tighina(Bender)
18.Nădlac-Jimbolia
19.Arad-Timişoara
20.Ineu-Baia de Criş-Lugoj
21.Aiud-Alba Iulia-Deva
22.Sighişoara-Mediaş-Sibiu
23.Miercurea Ciuc-Braşov
24.Târgu Ocna-Întorsura Buzăului
25.Bârlad-Tecuci-Focşani
26.Comrat-Cahul-Bolgrad
27.Volintiri-Tatareşti(Tatar Bunar)-Hagi Curda
28.Cetatea Albă-Tuzla
29.Deta-Oraviţa-Moldova Nouă
30.Caransbeş-Reşiţa-Turnu Severin
31.Petroşani-Târgu Jiu-Strehaia
32.Râmnicu Vâlcea-Drăgăşani
33.Sinaia-Târgovişte-Piteşti
34.Buzău-Ploieşti-Bucureşti
35.Râmnicu Sărat-Buzău-Slobozia
36.Galaţi-Ismail-Hârşova
37.Chilia Nouă-Sulina-Sf. Gheorghe
38.Viaşu-Balta Verde
39.Craiova-Calafat
40.Slatina-Caracal-Corabia
41.Roşiori de Vede-Alexandria-Zimnicea
42.Bucureşti-Giurgiu-Turtucaia
43.Calaraşi-Silistra-Bazargic(Dobrici)
44.Cernavodă-Constanţa-Balcic
Pingback: La Mulţi Ani, România Mare! - Ziaristi OnlineZiaristi Online
O harta destul de amanuntita a României.
ApreciazăApreciază