Armata romana in Bulgaria 1913.Al Doilea Război Balcanic.


      În urma numeroaselor neânţelegeri dintre aliaţii izbucneşte cel de-al Doilea Război Balcanic ( 29 iunie – 10 august 1913). Pentru Bulgaria, reprezenta o  şansă  de a ocupa întreaga Macedonie şi de a domina Balcanii, în timp ce pentru Serbia şi Grecia războiul însemna şansa de a împărţi între ele Macedonia şi de a împiedica hegemonia Bulgariei.

Regele Carol I si generalul Averescu asista la defilarea trupelor.3 iulie 1913.

Al Doilea Razboi Balcanic.Regele Carol I si generalul Averescu asista la defilarea trupelor.3 iulie 1913

Masa de la douăsprezece.

.Armata romana in Bulgaria 1913.Masa de la douasprezece.

Bulgaria.1913.

Armata română în Bulgaria.1913

    România a urmărit îndeaproape desfăşurarea conflictului, a negocierilor de la Londra, şi mai ales implicarea marilor puteri ce au îngreunat şi mai mult  situaţia din Balcani. Pe parcursul  primului război balcanic România solicită marilor puteri, să ia în consideraţie o corecţie necesară a graniţei sale cu Bulgaria în sudul Dobrogei, care fusese respinsă în 1878 mai ales ca urmare a poziţiei ruseşti. Doleanţa românilor a fost privită favorabil, de Franţa şi Rusia care urmăreau de această dată să atragă România de partea Antantei. Solicitările României au fost discutate în cadrul Conferinţei de la Petersburg (martie- aprilie 1913) şi acceptate de către Puterile Antantei doar în parte, respectiv să i se cedeze doar Silistra şi un teritoriu înconjurător redus ca suprafaţă ceea ce a fost de natură să genereze nemulţumire şi la Bucureşti şi la Sofia. Pe de altă parte neînţelegerile dintre membrii coaliţiei antiotomane (Bulgaria, Grecia, Serbia) îndeosebi cu privire la Macedonia şi apropierea tot mai accentuată dintre Sofia şi Viena, Austro-Ungaria urmând a lovi în Serbia, au condus la atacurile militare ale Bulgariei contra Greciei şi Serbiei.

Bucătăria regimentului.

Armata romana in Bulgaria 1913 - Bucataria regimentului.

      La 10 iulie armata română a trecut Dunărea determinînd capitularea trupelor bulgare. Pacea s-a negociat la Bucureşti sub preşedinţia primului ministru Titu Maiorescu. Bulgaria era  obligată să cedeze Serbiei o parte a Macedoniei iar către Grecia sudul acestei provincii şi o parte din Tracia apuseană. Turcia primea o parte a Traciei răsăritene, inclusiv Adrianopolul, în timp ce România anexa  Cadrilaterul.

Al Doilea Război Balcanic.Armata româna trece Dunărea pe la Silistra.1913

Al Doilea Razboi Balcanic.Armata romana trece Dunarea pe la Silistra.1913

Bulgaria.1913.

Armata română în Bulgaria.1913 bn

Regele Carol I, principele moştenitor Ferdinand, principele Carol, generalul Averescu, studiind harta operaţiunilor militare.1913.

Al Doilea Razboi Balcanic.Regele Carol I, principele mostenitor Ferdinand, principele Carol, generalul Averescu, studiind harta operatiunilor militare.1913

General Alexandru Averescu

AlAverescu

Reclame

2 gânduri despre „Armata romana in Bulgaria 1913.Al Doilea Război Balcanic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s